Fases del procés
Amb aquesta fase es pretén recollir informació sistemàtica sobre la participació al municipi. La diagnosi ha de permetre identificar quina és la realitat existent en matèria participativa, quins són els canals de comunicació interns i externs existents i conèixer la realitat associativa del municipi.
Objectius concrets:
Conèixer com s’estructura l’organització municipal en matèria de participació ciutadana.
Analitzar les polítiques i actuacions entorn la participació ciutadana des dels diferents departaments o àrees.
Identificar i analitzar els processos participatius realitzats i els consells/òrgans consultius existents (qui participa, com es participa,...).
Analitzar les característiques del teixit associatiu i altres col·lectius de la Llagosta, el seu grau d’implicació en la política municipal i les relacions que s’estableixen entre els diferents col·lectius i entre les associacions i l’Ajuntament.
Conèixer com es valora la participació ciutadana i identificar els punts forts i punts febles de la participació al municipi per analitzar potencialitats i amenaces.
L’objectiu d’aquesta fase és debatre i definir les estratègies i accions perquè la Llagosta esdevingui un municipi participatiu. Un cop validada la diagnosi, s’elaborarà un primer document d’interrogants-criteris per al Pla Director de Participació Ciutadana que permeti reflexionar sobre com hauria de ser la participació al municipi i copsar el grau de consens i dissensió de les propostes formulades per l’equip tècnic extern a partir de la informació obtinguda prèviament.
Concretament es pretén:
Reflexionar sobre la participació ciutadana al municipi i analitzar les necessitats i possibilitats tècniques de desenvolupar la participació ciutadana a l’estructura municipal.
Elaborar un primer document d’interrogants-criteris-propostes per al Pla Director de Participació Ciutadana per obrir un debat
Redactar el Pla Director de Participació Ciutadana.
Per últim, es redactarà un informe en format memòria que reculli les accions realitzades i el material generat al llarg del procés. Es vetllarà per garantir el retorn dels resultats a la ciutadania (publicació dels informes a web municipal, publicació a xarxes socials, etc.)
Pla Director de Participació Ciutadana
#ParticipacioLaLlagosta Procés participatiu per a la redacció del Pla Director de Participació Ciutadana de La Llagosta
Quant a aquest procés
L’Ajuntament de la Llagosta ha iniciat un procés de reflexió conjunta (implicant polítics, personal tècnic i entitats) sobre la participació ciutadana al municipi amb l’objectiu d’impulsar i ordenar els mecanismes i processos de participació ciutadana i planificar-los amb una estratègia i uns objectius comuns.
El Pla Director de Participació Ciutadana és un instrument de planificació de l’acció de govern que ordenarà i proposarà línies estratègiques d’actuació municipal en termes de participació ciutadana. És una eina estratègica que orienta l’acció de govern estructurant noves formes de governar, més participatives, aprofundint en la democràcia representativa, tot incorporant elements relacionals en les formes de treballar i en la presa de decisions.
Objectius
Promoure una participació plural i diversa, implicant els diferents sectors i col·lectius de la població en el debat sobre el model de participació del poble.
Contrastar de manera col·lectiva les propostes de la ciutadania amb l’acció municipal.
Impulsar la cultura participativa a entitats, personal tècnic municipal, polítics i veïns i veïnes.
Fomentar l’interès de la ciutadania vers l’acció municipal.
Promoure el coneixement, el respecte i la corresponsabilitat amb l’entorn.
Com ho farem?
Per a la realització del Pla Director de Participació Ciutadana s’utilitzarà una metodologia participativa, recollint les diferents visions i buscant la implicació dels diferents actors del territori en la definició del Pla. Per tal d'impulsar la participació política, tècnica i ciutadana s'han definit diferents espais de treball a tal efecte. Per a fer el seguiment de la redacció del Pla s’ha constituït una Comissió Tècnica.
Fase de diagnosi
Consulta de fonts secundàries.
Entrevistes exploratòries.
Sessions de reflexió amb personal tècnic municipal, equip de govern i oposició.
Sessió participativa amb ciutadania i entitats.
Fase de definició d’estratègies i accions
Redacció d’un document de criteris previ a la definició del model de participació de La Llagosta.
Espai de propostes a la Plataforma Participa311.
Sessions de reflexió amb personal tècnic municipal, equip de govern i oposició.
Sessió participativa amb ciutadania i entitats.
Redacció del Pla Director de Participació Ciutadana.
Compartir