Antecedents de la proposta normativa
L'abril de 2022 el Ple de l'Ajuntament de la Llagosta aprova per unanimitat el Pla Director de Participació Ciutadana, l'instrument de planificació global de l'acció de govern en matèria de participació ciutadana que ajuda a ordenar i proposar línies estratègiques d'actuació municipal en termes de participació.
En els darrers anys, l'Ajuntament de la Llagosta ha impulsat processos de participació ciutadana com els pressupostos participatius o el procés participatiu per definir els usos de la masia de Can Baqué. També, ha posat en marxa una plataforma digital de participació i canals de recollida d'opinions.
Malgrat aquestes iniciatives, l'Ajuntament no disposa d'un reglament específic de participació ciutadana que ordeni i concreti tots els mecanismes que estan a l'abast de la ciutadania i les entitats per participar en tot allò que afecta la vida col*lectiva del municipi. Els drets d'informació i participació estan recollits al títol III del Reglament Orgànic Municipal (ROM), aprovat el juliol de 2003.
Problemes que es pretenen solucionar amb la creació d'aquest reglament
El Reglament de Participació pretén millorar la qualitat democràtica en el procés de presa de decisions públiques establint eines i mecanismes de participació que facilitin la implicació de la ciutadania, ja sigui de manera individual a mitjançant associacions, en els assumptes públics i la vida col*lectiva del municipi.
La necessitat i oportunitat de la seva aprovació
La necessitat de procedir a la redacció i aprovació del Reglament de Participació Ciutadana de la Llagosta es correspon amb la voluntat de fer efectiu el dret a la participació. Es considera l'eina essencial per ordenar i promoure la participació de la ciutadania en els processos de presa de decisions i per transformar la Llagosta en un municipi més participatiu.
Objectius
Amb l'aprovació del Reglament de Participació Ciutadana, es vol definir el dret de participació de la ciutadania i regular diferents aspectes, partint del marc legal vigent, que permetin:
- Aproximar el govern de la ciutat a les persones, mitjançant els canals de consulta i de participació que siguin adients a cada context.
- Promoure processos i facilitar espais de participació que permetin la deliberació ciutadana sobre temes municipals d'interès comunitari.
- Dinamitzar i promocionar les entitats sense ànim de lucre i la participació de la ciutadania a nivell individual.
Possibles solucions
Es considera que l'aprovació i posta en marxa del Reglament de Participació Ciutadana és la millor via per assolir l'objectiu de regular eines que permetin a la ciutadania exercir el seu dret a participar en els processos de presa de decisions.
Calendari de la consulta:
Podeu fer propostes del 21 de desembre de 2022 al 20 de gener de 2023
Compartir